Τι καιρό έχουμε;

ΠΕΤΡΙΝΑ
28/11/2020, 09:36
Μερική ηλιοφάνεια
ΒΔ
Μερική ηλιοφάνεια
8°C
0 m/s
πίεση: 1020 mb
υγρασία: 95%
ταχύτητα ανέμου: 0 m/s ΒΔ
ανατολή: 07:23
ηλιοβασίλεμα: 17:14
Περισσότερες ημέρες...
 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ

Ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος καθιερώθηκε από το Ελληνικό κράτος το 1865. Αποτελεί απόσπασμα του ποιήματος «Ύμνος εις την ελευθερία» το οποίο έγραψε ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Την μουσική του Εθνικού Ύμνου έγραψε ο Νικόλαος Μάντζαρος το 1828.

Στο   ποίημα αυτό (158 στροφές) ο νεαρός ποιητής κάνει περίληψη  της Ελληνικής Επανάστασης. Κατακρίνει  την στάση των μεγάλων δυνάμεων της εποχής εκείνης. Περιγράφει επίσης τις κακουχίες και τα μαρτύρια των αγωνιστών καθώς και τους επικρίνει για την συνεχή γκρίνια τους.  Δείχνοντας πάντα προς την Ελευθερία, αυτή την αρχαία θεά , την ίδια την μητέρα Ελλάδα, ο ποιητής καλεί τους Έλληνες να συμμορφωθούν και να ενωθούν για αποκτήσουν την ελευθερία τους, την ποιό μεγάλη ανθρώπινη αξία.

Αν και οι στροφές του ποιήματος ομιοκαταλήγουν και μπορούν να τραγουδιστούν στην μουσική του Εθνικού Ύμνου, μόνο οι πρώτες δύο  αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος. Η μουσική του Εθνικού Ύμνου είναι γραμμένη σε ρυθμό 3/4, στο ρυθμό του Τσάμικου του ποιό λεβέντικου Ελληνικού χορού.

 

Εθνικός Ύμνος

Σε γνωρίζω από την κόψη ,
του σπαθιού την τρομερή
Σε γνωρίζω από την όψη ,
που με βιά μετράει τη γη

Απ “ τα κόκαλα βγαλμένη,
των Ελλήνων τα ιερά.
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
Χαίρε, Ώ χαίρε ελευθεριά!

 

Comments are closed.